Shakshuka met bulgursalade en Turks brood


Voor 4 personen

 

IngrediëntenShakshuka

Voor de shakshuka:
  • 4 grote tomaten
  • 2 rode paprika
  • 1 grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel paprika poeder
  • 1 bosje verse koriander
  • 4 takjes tijm
  • 1 citroen
  • 4 à 6 eieren
  • zout / peper
Voor de bulgursalade:
    • 200 gram bulgur
    • 400 ml kokend water
    • 1 eetlepel tomatenpuree
    • 1 theelepel komijn
    • zout
    • 3 tomaten
    • ½ komkommer
    • 1 rode ui
    • ½ bos peterselie
    • 1 pot gegrilde paprika
    • 1 citroen
Voor de fèta-spread:
      • 100 gram feta kaas
      • 200 gram roomkaas
      • 4 blaadjes munt
      • 1 citroen
      • zout en peper
1 Turks brood
    
Bereiding
  1. Zet de oven op 180 graden. Snij de paprika’s klein en voeg ze toe bij de tomaten.
  2. Snij de ui, knoflook en tomaten in blokjes. Rooster in een droge pan de komijn en venkelzaadjes. Voeg olijfolie toe en zet de ui en knoflook aan.
  3. Voeg de tomaten toe en laat koken tot saus. Doe ondertussen de bulgur samen met de komijn, zout, tomatenpuree in een kom en giet hier het kokende water op. Roer het goed door en laat dit 20 minuten wellen.
  4. Voeg nu het sap van een halve citroen, de goede fijn gesneden rode peper, paprikapoeder, tijm, zout en peper toe.
  5. Snij de eerder gepofte en afgekoelde paprika in dunne sliertjes en voeg deze toe aan de saus.
  6. Als de saus op de juiste dikte is en lekker op smaak schep je het in een schaal. Maak je met de achterkant van een lepel kleine gaatjes in de saus en tik hier een ei in. Doe dit op verschillende plaatsen.
  7. Bestrooi de eitjes met een beetje zout en peper. Laat de eieren zachtjes gaar in een oven van 180 graden. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  8. Verkruimel de feta kaas in het bakje met de roomkaas.
  9. Snij de munt in dunne sliertjes en knijp er een klein beetje citroensap op uit. Breng op smaak met zout en peper. Roer alles nu goed door tot er een gladde spread ontstaat. Doe er na smaak nog een druppel olijfolie boven op, samen met een beetje peper uit de molen.
  10. Snij de tomaat, komkommer, gegrilde paprika en rode ui in kleine blokjes. Snijd de peterselie fijn.
  11. Roer met een vork door de bulgur heen zodat deze mooi los geroerd word. Voeg nu de fijn gesneden groenten toe. Breng op smaak met het sap van een halve citroen, een scheut olijfolie en zout en peper.
  12. Bak het Turks brood af en snijd het in stukken.

 

Terug naar lijst: Hoofdgerechten